Vet ziek van ziek vet

Juglen Zwaan besteedt in zijn wekelijkse nieuwsbericht op ahealthylife.nl aandacht aan het bakken in vet of olie. De meningen hierover lopen nogal uiteen en worden onder meer bepaald door verouderde overtuigingen. Juglen zet allerlei informatie voor je op een rijtje, zodat je zelf kunt bepalen wat je het beste voor je eigen gezondheid vindt.

“Regelmatig vragen mensen mij welke olie of vet het meest geschikt is om in te bakken. Ik merk in gesprekken dat er ook onder kenners nog wel eens wat oude overtuigingen leven. Om het allemaal nog lastiger te maken: de alternatieve voedingsleer en het Voedingscentrum geven ook nog eens een volledig tegengesteld advies. Er zijn de laatste jaren veel nieuwe onderzoeken verschenen over dit vraagstuk, dus laten we eens kijken wat de medische literatuur ons te zeggen heeft.

Wat raadt het Voedingscentrum aan?

Het Voedingscentrum raadt aan om te kiezen voor vloeibare bak- en braadproducten. Het liefst een margarine op basis van maïsolie, sojaolie of zonnebloemolie (1). Kokosolie en roomboter worden met klem afgeraden.

Wat raadt Wageningen aan?

De Wageningse hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel raadt verzadigd vet ook met klem af. Het is in zijn ogen verstandiger om te kiezen voor plantaardige vloeibare vetten. Hij zegt: ‘Onverzadigde vetten bevatten goed cholesterol en verzadigd vet bevat slecht cholesterol’ (2). De waarheid is dat plantaardige vetten helemaal geen cholesterol bevatten, dat maakt ons lichaam zelf aan (3, 4). Zijn uitspraak is dus erg bijzonder.

Waar is dit advies op gebaseerd?

De bovenstaande adviezen worden gegeven vanwege de aanname dat verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekte doet stijgen (5). Dit omdat verzadigd vet het cholesterolniveau in ons lichaam volgens vele studies verhoogt (6, 7). Er is consensus dat cholesterol een hoger risico geeft op hart- en vaatziekte, maar er is geen consensus dat een verzadigd vet ook daadwerkelijk zorgt voor hart- en vaatziekte (8, 9, 10, 11, 12, 13). Sommige wetenschappers denken dat een hoog cholesterol een gevolg is en niet de oorzaak (14, 15, 16).

Door de bovenstaande adviezen denken veel mensen dat vloeibare vetten het beste geschikt zijn voor verhitting. Maar is dat ook zo?

Lees het volledige bericht op Juglen’s website.