Vetrijk eten kan het leven met tien jaar verlengen

Door over te stappen van een koolhydraatrijk naar een vetrijk dieet kan men het leven tot wel tien jaar verlengen, schatten wetenschappers op grond van studies met muizen. De kwaliteit van leven, inclusief de fysieke kracht, kan behouden blijven en zodoende zal er weinig achteruitgang zijn tijdens deze extra jaren van het leven.

Een vetrijk ketogeen dieet wordt meestal gebruikt om mensen te helpen afvallen, maar het is net zo effectief als vasten en caloriearme voeding om het verouderingsproces te vertragen, althans volgens dierstudies.

Verschillende diëten

In deze studies kregen laboratoriummuizen een van drie diëten: het ketogeen dieet, een koolhydraatrijk dieet en een relatief koolhydraatarm/vetrijk dieet (met 65% vet). ‘De resultaten verbaasden me,’ zegt hoofdonderzoeker Jon Ramsey van de UC Davis School voor Diergeneeskunde van de Universiteit van Californië. ‘We verwachtten enige verschillen [tussen de drie diëten], maar ik was onder de indruk van de grootte ervan.’ De onderzoekers weten niet zeker of dit ook bij mensen het geval zal zijn.

Bij muizen die het ketogeen dieet kregen, waarbij vetten ongeveer 90 procent van hun dieet uitmaakten, nam de levensduur met 13 procent toe, wat vertaald kan worden in zeven tot tien jaar extra voor mensen. De andere twee diëten hadden niet dezelfde impact op de levensduur.

Maar het vetrijk ketogeen dieet deed niet alleen de levensduur toenemen. De muizen behielden tot op hoge leeftijd hun geheugen, motorische functies en spierkracht. De meest voorkomende inflammatoire markers van veroudering waren eveneens afwezig.

Bron: Cell Metabolism, 2017; 26: 539–46