Vetrijke voeding kan depressies veroorzaken

Veel gezondheidsproblemen lijken hun oorsprong te vinden in de darm – en dat geldt zelfs voor depressies en angst, suggereert nieuw onderzoek.

Voeding die rijk is aan vetten verandert het darmmicrobioom in de darm, waardoor mensen meer kans hebben op depressies en angst. Wetenschappers gingen op zoek naar een mogelijk verband, nadat ze hadden ontdekt dat zwaarlijvige mensen met type 2-diabetes meer kans hadden op een acute depressie. Hoewel iedereen depressief kan worden, lijken mensen met diabetes er gevoeliger voor te zijn.

Wanneer laboratoriummuizen vetrijke voeding kregen, werden ze labieler en begonnen ze symptomen van een depressie, angst en obsessief gedrag te vertonen, zo meldden onderzoekers van de Harvard Medical School. ‘Uw voeding verhoogt of verlaagt niet alleen uw bloedsuikerspiegel, het verandert ook veel signalen die darmbacteriën doorgeven aan de hersenen,’ zegt hoofdonderzoeker C. Ronald Kahn.

De onderzoekers denken dat onze hersenen door vetrijke voeding insulineresistent kunnen worden, een van de typische vroege tekenen van diabetes. De verandering in het microbioom beïnvloedt ook neurotransmitters, de stoffen die signalen tussen hersencellen overdragen. Kahn en zijn team proberen nu specifieke soorten bacteriën die depressie en angst beïnvloeden te identificeren, om zo supplementen te ontwikkelen die de gezondheid van de hersenen bevorderen.

Bron: Mol Psychiatry, 2018 Jun 18. doi: s41380-018-0086-5

Reacties