Videogames hebben een onverwacht effect op het IQ van kinderen

Onderzoekers hebben ontdekt dat de intelligentie van kinderen die vaker videogames spelen een zetje krijgt. Dat lijkt in tegenspraak met de overtuiging dat gamen slecht is voor jonge breinen.

De Zweedse onderzoekers keken naar de schermtijddata van 9.855 kinderen in de leeftijd van 9 of 10 jaar uit de Verenigde Staten. Gemiddeld keken deze kinderen dagelijks 2,5 uur tv of online video’s, speelden zij 1 uur videogames en besteedden zij een half uur aan social media.

Twee jaar later kregen de onderzoekers toegang tot gegevens van meer dan 5.000 van die kinderen. In deze periode was de intelligentie van degenen die hadden aangegeven meer tijd dan de norm aan videogames te besteden met 2,5 IQ-punten meer toegenomen dan van degenen binnen de norm. De IQ-score was gebaseerd op de prestaties van de kinderen in taken zoals begrijpend lezen, visueel-ruimtelijke verwerking en een taak gericht op geheugen, flexibel denken en zelfbeheersing.

Tv-kijken en het gebruik van sociale media hadden geen positief of negatief effect op hun intelligentie.

De onderzoekers hielden in hun studie rekening met variabelen, waaronder genetische verschillen en de sociaaleconomische achtergrond van een kind. Het verschil in cognitieve vaardigheden was klein en niet genoeg om daadwerkelijk een oorzakelijk verband aan te tonen. Toch vinden de onderzoekers de uitkomsten opmerkelijk. Het geeft een waardevol inzicht in gaming en IQ, en ondersteunt het idee dat intelligentie geen vaste constante is waarmee we worden geboren.

Het onderzoek kan bovendien nuttig zijn in de discussie over hoeveel schermtijd en welke vorm geschikt is voor kinderen.

Bron: Scientific Reports volume 12, Article number: 7720 (2022)