Vier kopjes koffie per dag beschermen het hart

Vier kopjes koffie per dag leveren u de optimale hoeveelheid cafeïne om de ‘krachtpatsers’ onder onze cellen optimaal te laten functioneren en zo ons hart te beschermen.

Deze vier kopjes zijn genoeg om een eiwit op gang te brengen, P27 genaamd, dat wordt aangetroffen in de mitochondriën, de energiecentra van onze cellen. Deze helpen het hart te beschermen en schade aan de hartspier na een hartinfarct te herstellen.

Dit voegt nog een beschermend effect van koffie toe aan de reeds bekende effecten, waaronder het verlagen van het risico op diabetes type 2, hartaandoeningen en beroerten.
De nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Heinrich Heine Universiteit van Düsseldorf, laat zien hoe dit beschermende effect werkt. P27 in de mitochondria reageert op hoge concentraties cafeïne, zoals die voorkomen in vier kopjes koffie per dag.

Het eiwit is cruciaal voor de functie van endotheelcellen, die het hart helpen beschermen. Ze helpen ook bij het herstellen van schade die veroorzaakt werd door een hartinfarct, zo stelden de onderzoekers vast.

Hoofdonderzoeker Judith Haendeler zegt dat koffie kan helpen om diabetes en hartziekten te voorkomen. En het is zelfs mogelijk dat het stimuleren van de P27-activiteit mensen helpt om langer te leven.

Bron: PLoS Biol, 2018; 16: e2004408

Reacties