Maagzuur

Vijf leefstijlveranderingen tegen maagzuur

Bij brandend maagzuur kun je medicijnen slikken om er vanaf te komen, maar dit hoeft niet. Breng vijf veranderingen aan in je voeding en levensstijl en verklein de kans op ongemakken als oprispingen en een brandend gevoel.

Iedereen heeft wel eens een keer last van brandend maagzuur. Dat kan geen kwaad. Als je regelmatig hiervan last hebt, kan dat wel hinderlijk en soms zelfs schadelijk zijn.

Pas de volgende vijf veranderingen toe en verminder je kans op klachten: zorg voor een gezond gewicht, rook niet, beweeg iedere dag 30 minuten en drink dagelijks niet meer dan twee kopjes thee, koffie of frisdrank.

Volgens hoofdonderzoeker Andrew Chan – Harvard School of Publlic Health – zijn veranderingen in levensstijl de manier om goed om te gaan met brandend maagzuur. Medicijnen hebben volgens hem een zorgwekkende reeks bijwerkingen.

Onderzoekers analyseerde resultaten van de Nurses’ Health Study waarin meer dan 43.000 vrouwen werden gevolgd die last hadden van brandend maagzuur.

Mensen die de vijf wijzigingen aanbrachten, lieten gemiddeld een verlaging van symptomen zien van 37 procent. Van de vijf wijzigingen zou de fysieke activiteit het meest effectief kunnen zijn. Dit kan te maken hebben met de impact op het spijsverteringskanaal. ‘Fysiek actief zijn, kan helpen bij het verwijderen van maagzuur dat symptomen van brandend maagzuur veroorzaakt’, aldus Chan.

Bron: JAMA Internal Medicine, 2021