Virale infecties bij tieners leiden mogelijk tot MS

Ernstige infecties in de tienerjaren kunnen het risico op MS vergroten. Dit blijkt uit twee studies waarin gezondheidsgegevens van enkele miljoenen mensen uit Zweden zijn onderzocht.

De precieze oorzaak van Multiple Sclerose (MS) is onbekend. Wetenschappers denken dat het een auto-immuunziekte is. Bij mensen met MS valt het immuunsysteem ten onrechte de myeline- coating van het centrale zenuwstelsel aan, wat leidt tot onder andere uitval.

Een onderzoek gepubliceerd in Brain ontdekte dat gebeurtenissen die een ontsteking van het centrale zenuwstelsel veroorzaken, het risico op MS kunnen verhogen.1 Om tot die conclusie te komen, onderzocht een onderzoeksteam van de Universiteit en het Universitair Ziekenhuis van Örebro in Zweden de gezondheidsgegevens van enkele miljoenen mensen die tussen 1970 en 1994 in Zweden zijn geboren. De ziekte van Pfeiffer, afkomstig van het Epstein-Barr-Virus, vertoonde de grootste associatie met de diagnose MS. De studie vond ook een verhoogd risico gerelateerd aan andere soorten infecties en hoofdtrauma in de tienerjaren.

Een andere studie onderzocht gegevens van bijna 2,5 miljoen mensen uit Zweden geboren tussen 1958 en 1994.2 De focus daarbij lag op kinderen en adolescenten met een Pfeifferdiagnose van het ziekenhuis. Deze informatie vergeleken de onderzoekers vervolgens met een eventuele MS-diagnose op latere leeftijd. Van deze groep kregen 5.687 mensen ouder dan 20 jaar de diagnose.

Pfeiffer in de kindertijd en adolescentie associeerden de onderzoekers met een verhoogd risico op MS. Dit bleef overeind na controle op familiaire factoren. Onderzoeker Montgomery stelt dat de adolescentie een periode lijkt van verhoogde vatbaarheid voor blootstellingen die kunnen leiden tot MS.

Bronnen:
1: Brain, 2021: 144; 2390-2400
2: Jama Netw Open, 2021: 4; 10