Virus Mexicaanse griep mogelijk uit laboratorium ontsnapt

De man die mede het antivirale medicijn Tamiflu ontwikkelde, professor Adrian Gibbs, gelooft dat de Mexicaanse griep is begonnen als gevolg van een menselijke fout. Volgens hem zou het H1N1 virus kunstmatig gemaakt zijn en na een fout in het laboratorium op mensen zijn overgebracht.
Gibbs, die al 40 jaar lang de ontwikkeling van ziektekiemen bestudeert, publiceert binnenkort een artikel over zijn theorie, die hij baseert op de genetische blauwdruk van dit nieuwe virus.

‘Een van de simpelste verklaringen voor deze nieuwe griep is dat deze ontsnapt is uit het laboratorium’, zo zei hij tegen journalisten van het persbureau Bloomberg.
Virussen worden gekweekt op eieren en Gibbs denkt dat de nieuwe H1N1-stam per ongeluk is ontstaan en daarna op mensen oversloeg. Hij ontdekte dat deze stam viermaal sneller muteert dan het hieraan meest verwante virus bij varkens. Dat kan erop wijzen dat varkens helemaal niet betrokken zijn bij de ontwikkeling.

Het zou niet voor het eerst zijn dat een virus ontsnapt uit het laboratorium. Eerder dit jaar raakte een zending gewone seizoensgriep-vaccins, die op het punt stond naar 18 Europese landen te worden verzonden, besmet met het vogelgriepvirus.
Sommige wetenschappers vermoeden dat ook de uitbraak van de Russische griep in 1977 te wijten was aan een ontsnapt laboratoriumvirus.

BRON: www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601124&sid=aShZig0Cig4g; 13 mei 2009