Visolie vertraagt borstkanker en voorkomt uitzaaiingen

Vrouwen met borstkanker zouden visolie moeten toevoegen aan hun dagelijkse voeding. De omega 3-vetten voorkomen dat kanker groeit en zich uitzaait, zo blijkt uit recent onderzoek. Het eten ervan verkleint ook bij voorbaat al de kans op het krijgen van kanker.

Visolie kan de mate waarin een tumor groeit tot de helft terugbrengen en metastasen (uitzaaiingen) voorkomen, en als gevolg daarvan leven vrouwen langer. De olie lijkt ook een beschermend effect te hebben tegen borstkanker, stelden onderzoekers van de Universiteit van Nebraska vast.

Zij zijn van mening dat de olie de immuunrespons tegen kanker een boost geeft – wat zou kunnen betekenen dat het middel net zo effectief is tegen andere vormen van kanker – en een anti-inflammatoir effect heeft.

Meer specifiek bevordert visolie de groei van T-cellen, de witte bloedcellen die het immuunsysteem versterken, en in het bijzonder de kankerbestrijdende eigenschappen ervan.

Uit experimenten met laboratoriummuizen blijkt dat een dieet met veel omega 3-vetzuren samengaat met een groter aantal T-cellen en minder inflammatie, dan een dieet dat rijk is aan omega 6-meervoudig onverzadigde vetten, dat kan leiden tot ontstekingen in het lichaam.

Tumoren deden er ook langer over om zich te ontwikkelen in de omega 3-groep, en soms trad helemaal geen kanker op, wat erop wijst dat de olie een beschermend effect heeft. Na 35 dagen waren de tumoren slechts half zo groot dan die van de omega 6-groep.

Bron: Clin Exp Metastasis, 2018; doi: 10.1007/s10585-018-9941-7