Vitamine B6 in supplementen aan banden gelegd

Een te hoge dosis vitamine B6 in supplementen wordt ingeperkt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Bijwerkingencentrum Lareb ontvingen met enige regelmaat meldingen van gezondheidsklachten, waarna een maximale toegestane hoeveelheid in een supplement wordt vastgesteld.

De toegestane hoeveelheid voor supplementen komt per 1 oktober op 21 milligram te staan, schrijft Voedingscentrum. De supplementen met een hogere dosis hoeven niet direct uit de schappen te worden gehaald, maar mogen nog verkocht worden tot de voorraad op is. De warenwet gaat daarbij uit van een maximaal veilige hoeveelheid.

Perifere neuropathie

Vitamine B6 is onder meer nodig voor de bloedaanmaak en een goede werking van het afweersysteem en het zenuwstelsel. Echter, als je voor een langere periode te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kun je perifere neuropathie krijgen ofwel een aandoening aan het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine B6 voor volwassenen is 1,5 milligram per dag. Dit is de hoeveelheid die je nodig hebt om gezond te blijven. Volgens Voedingscentrum krijgen Nederlanders voldoende vitamine B6 binnen via bijvoorbeeld vlees, eieren en brood. Tekorten komen in Nederland nauwelijks voor.

Bron: Voedingscentrum