Vitamine C ook tegen verouderingsverschijnselen

Vitamine C is dan ook een ‘wondermiddel’: het kan huidproblemen verhelpen, vervroegde verouderingsverschijnselen tegengaan en zelfs de wondgenezing versnellen, zo werd in een publicatie van begin september bekendgemaakt.
Mensen die regelmatig vitamine C supplementen nemen, hebben wellicht ook een gezonder DNA, aangezien deze vitamine hun beschadigde cellen helpt herstellen. Verwacht wordt dat de cosmetica-industrie zal inspringen op dit bericht, en producten zal gaan maken waarin de vitamine is verwerkt. De vitamine is een antioxidant, hetgeen wil zeggen dat hij vrije radicalen ‘wegvangt’ die kunnen leiden tot vervroegde ouderdomsverschijnselen.

Onderzoekers van de universiteit van Leicester en het Institute for Molecular and Cellular Biology in Portugal hebben geconstateerd dat vitamine C de schadelijke effecten van zon op de huid, waardoor deze sneller veroudert, kan keren. In een eerder onderzoek ontdekten ze al dat supplementen vitamine C een gezonder DNA kunnen bevorderen door herstel van beschadigde cellen.

BRON: Free Radical Biology and Medicine, 2009; 46: 78-87