Vitamine C reduceert sterfte door bloedvergiftiging

Het per infuus toedienen van vitamine C kan de dodelijke effecten van sepsis (bloedvergiftiging) tegengaan, waar nu tot 60 procent van de slachtoffers aan overlijdt. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
Als de vitamine twee dagen lang per infuus wordt gegeven, daalt het sterftecijfer door sepsis met een factor vijf. Dat zeggen onderzoekers van de Eastern Virginia Medische Universiteit.
De geneeskunde heeft geen goed antwoord op sepsis, een aandoening die ongeveer 11 miljoen slachtoffers per jaar maakt. Het gemiddelde sterftecijfer – vooral in lagelonenlanden – kan oplopen tot 60 procent. De aandoening veroorzaakt orgaanfalen, acute nierschade en uiteindelijk de dood.
Maar sepsis hoeft niet tot de dood te leiden. De onderzoekers bekeken de resultaten van 47 sepsispatiënten die op de intensive care van het ziekenhuis de gangbare behandeling kregen, en vergeleken die met 47 andere patiënten die vitamine C via het infuus kregen toegediend.
Slechts 8,5 procent – dus vier patiënten – overleed aan sepsis nadat ze vitamine C hadden gekregen. In de groep die de standaardbehandeling kreeg was dit 40,4 procent – dus 19 patiënten.
De vitamine C-groep kreeg ook corticosteroïden en vitamine B1 (thiamine).
Chest, 2016; doi: 10.1016/j.chest.2016.11.036