Vitamine C vernietigt tbc-verwekker

De geneeskunde krijgt langzaam inzicht in steeds meer heilzame kwaliteiten van vitamine C. Volgens recent onderzoek kan het moeilijk bestrijdbare vormen van de bacterie die tuberculose (tbc) veroorzaakt vernietigen. Deze bacterievormen zijn voor alle beschikbare geneesmiddelen immuun geworden. Wereldwijd raken jaarlijks miljoenen mensen besmet met tuberculose, waarvan ongeveer 650.000 met een multiresistente vorm. Jaarlijks overlijden 1,4 miljoen mensen aan tbc.

Vitamine C doodt de multiresistente tbc-bacteriën. Die zijn resistent tegen alle beschikbare geneesmiddelen, waaronder isoniazide, het belangrijkste medicijn tegen tbc. Dat betekent dat de farmaceutische industrie geen antwoord heeft op een superbacterie, die zich aan het verspreiden is in de ontwikkelingslanden.

Onderzoekers van de Yeshiva-universiteit ontdekten de werking van vitamine C bij toeval. Ze waren de theorie aan het testen dat de tbc-bacterie resistentie zou ontwikkelen tegen isoniazide indien dat gemengd werd met cysteïne, een aminozuur dat een actief onderdeel vormt van vitamine C. Maar de bacteriekweek bleek totaal weggevaagd te worden door de vitamine. De onderzoekers waren verbijsterd door deze gelukkige ontdekking. Zij denken dat cysteïne mogelijk werkt als een antioxidant die middelen als isoniazide extra slagkracht kan geven.

Bron: Nature Communications, 2013; 4, doi: 10.1038/ncomms2898