Vitamine D en kanker: het werkt, maar ver boven de ADH

Het nieuws dat een hoge dosering vitamine D het risico van bepaalde kankervormen kan halveren, zal in Brussel niet met gejuich ontvangen zijn. Daar zijn immers de bureaucraten van de EU bezig te besluiten bij welke potentie vitaminen in Europa vrij verkrijgbaar mogen zijn. Uit het nieuwe kankeronderzoek blijkt echter dat de therapeutische dosis ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ligt. Door het onderzoeksteam van de Universiteit van Californië is vastgesteld dat vitamine D3, dat als supplement verkrijgbaar is, pas beschermend werkt bij een dosis van 1000 IE (internationale eenheden) per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 200 en 600 IE per dag.
Het onderzoeksteam pluisde alle onderzoeken na die tussen 1966 en 2004 waren gepubliceerd en die over kanker en vitamine D gingen. Hun conclusie was dat er duizenden levens te redden vielen wanneer mensen genoeg vitamine D in het lichaam zouden hebben. Volgens wetenschappers heeft ongeveer een op de tien mensen in de westerse wereld een tekort aan vitamine D.
De gemakkelijkste bron van vitamine D is de zon, maar de wetenschappers vrezen voor huidkanker wanneer u zich te veel aan de zon blootstelt. In plaats daarvan bevelen ze aan onze vitamine D binnen te krijgen door supplementen en uit voedsel als eierdooier, visolie en lever.
Het onderzoek benadrukt vooral het verschil tussen mensen die supplementen nemen op ADH-niveau en de minderheid die veel hogere, therapeutische, doseringen neemt. Het is dus een welkome, zij het late, opsteker voor de minderheid. Laten we hopen dat de bureaucraten er wat mee doen7.
7Am J Pub Health, online, 27 december 2005