Vitamine D, goed tegen…

…tandbederf

‘Vooral niet te lang in de zon zitten’, zo luidt het credo tegenwoordig. Daardoor hebben de meesten van ons een tekort aan vitamine D en dat blijkt tandbederf vrijer spel te geven. Dit is aangetoond door onderzoekers aan de universiteit van Washington, in Seattle, die vaststelden dat voldoende vitamine D wel 50 procent minder kans geeft op gaatjes.
We wisten al dat vitamine D goed is voor je botten, maar ook voor je tanden? Dat laatste heeft de tandheelkundige wereld zestig jaar lang weerlegd, maar de analyse van 24 klinische onderzoeken met 3000 kinderen uit diverse landen is duidelijk: vitamine D zorgt voor sterkere tanden.
BRON: Nutr Rev, 2013; 71; 88-97

…en goed voor de aderen
Een tekort aan vitamine D speelt niet zomaar een rol bij diabetes: onderzoekers stelden vast dat het bij diabetespatiënten dé oorzaak is van verstopte aderen en hartfalen. Vitamine D vertraagt namelijk het ontstekingsproces bij diabetes, waarbij immuuncellen zich binden aan bloedvaten bij het hart.
Bij een vitamine-D-tekort blijkt een bepaald soort wittebloedcellen zich eerder dan gebruikelijk te binden aan cellen in de slagaderwanden, aldus onderzoekers aan de Washington University School of Medicine in St. Louis.
BRON: J Biol chem, 2012; 287; 38482-94