Vitamine D

Vitamine D speelt mogelijk een rol bij leukemie

Meer en meer bewijs laat zien dat hoge vitamine D-niveaus beschermen tegen Covid-19. Nu hebben Covid 19-onderzoekers aangetoond dat deze vitamine ook het risico op sommige vormen van kanker kan verminderen en mogelijk een gunstige invloed heeft op de kwaadaardigheid van andere vormen.

De ‘zonneschijnvitamine’ speelt mogelijk een belangrijke rol in het voorkomen van darmkanker en bloedkanker, met inbegrip van leukemie en lymfeklierkanker, en kan wellicht ook de voortgang van borst- en prostaatkanker vertragen.

De Covid 19-onderzoekers hebben ontdekt dat de vitamine van vitaal belang is voor het reguleren van een gezond immuunsysteem en vooral van immuuncellen, zoals monocyten en T-cellen.
Dit is waarschijnlijk de reden waarom deze vitamine beschermt tegen leukemie, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Madrid in een overzichtsartikel over het onderzoek.

Het bewijs dat vitamine D ook tegen andere vormen van kanker beschermt, is op zich niet zo sterk, maar mensen met een meer kwaadaardige vorm van borst- en prostaatkanker hebben ook wat lage vitamine D-niveaus, wat volgens de onderzoekers suggereert dat deze niveaus een rol zouden kunnen spelen.

Voor de meeste mensen, en vooral degenen die op het noordelijk halfrond wonen, kan de dagelijkse blootstelling aan zonneschijn niet genoeg zijn om deze niveaus op peil te houden. Zij moeten ook supplementen nemen, zo menen de onderzoekers.

Bron: Seminars in Cancer Biology, 2020