Vitamine D tijdens zwangerschap kan verband hebben met gewicht kind

Uit onderzoek van Keck School of Medicine van de University of Southern California (USC) blijkt dat de suppletie van vitamine D tijdens de zwangerschap mogelijk kan leiden tot minder zwaarlijvigheid bij het kind.

Een gebrek aan vitamine D bij zwangeren zou baby’s kunnen voorprogrammeren om zowel als kind als volwassene obesitas te ontwikkelen. Wanneer moeders in het eerste zwangerschapstrimester een zeer laag vitamine D-gehalte hadden, was een grotere tailleomtrek te zien bij zesjarigen in vergelijking met leeftijdsgenoten waarvan de moeders wel voldoende vitamine D binnen kregen tijdens de zwangerschap. Tevens had deze eerste groep twee procent meer lichaamsvet. Dit komt mogelijk omdat vitamine D voorlopers van vetcellen verhindert om tot vetcellen te rijpen, blijkt uit dierstudies. Een optimaal vitamine D-gehalte zou dan ook kunnen beschermen tegen kinderobesitas. Meer onderzoek is echter nodig.

Toename van de tailleomvang

Vaia Lida Chatzi, senior auteur van de studie en universitair docent preventieve geneeskunde aan de Keck School of Medicine, laat weten dat een toename van de tailleomtrek met 1,5 centimeter al veel is. Wanneer dit teveel aan vet wordt doorberekend naar de rest van hun leven is het helemaal veel.

Voor de studie werden 532 moeder-kindparen in Griekenland onderzocht. Bij het eerste prenatale bezoek werd het vitamine D-gehalte bij de moeder gemeten. Wanneer het kind vier en zes jaar was, werd naar de gezondheid en het gewicht van het kind gekeken. De resultaten van de studie zijn afgelopen januari in het tijdschrift Pediatric Obesity gepubliceerd.

Een te laag vitamine D-gehalte

Een studie uit 2009 laat zien dat ongeveer 75 procent van de tieners en volwassenen in Amerika een te laag vitamine D-gehalte heeft. Dit tekort wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op onder andere diabetes mellitus type 1, kanker en hartziektes. Wanneer de moeder te weinig vitamine D heeft, loopt een kind ook een hoger risico op te weinig vitamine D. De afgelopen twee decennia is het vitamine D-gebrek bij zwangere toegenomen. Zo bleek dat zo’n 66 procent van de zwangere vrouwen te weinig vitamine D had in het eerste trimester, het trimester dat juist belangrijk is voor de ontwikkeling van de organen.

Zonlicht

Het grootste gedeelte van de vitamine D die het lichaam produceert komt van zonlicht, maar liefst 95 procent. De overige vijf procent halen we uit voeding, zoals vette vis, eieren en met vitamine D verrijkte voedingsmiddelen. Vaak wordt aangeraden om voldoende foliumzuur, calcium en andere voedingsstoffen binnen te krijgen om geboortedefecten te voorkomen. De meeste prenatale vitaminesupplementen bevatten ook vitamine D.

Bron: Pediatr Obes. 2018 Jan 28. doi: 10.1111/ijpo.12267.