Vitamine E tekort verhoogt de kans op galstenen

Met name mensen vanaf 40 jaar met overgewicht lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van galstenen. Evenals mensen met een verstoorde vetstofwisseling. Het hebben van een vitamine E tekort kan aan dit rijtje worden toegevoegd.

De vorming van galstenen in de galblaas is een veelvoorkomend probleem. Als de samenstelling van gal uit verhouding is, dan kan de vloeistof gaan klonteren en kleine steentjes vormen. Meestal merkt u daar weinig van, omdat de steentjes klein genoeg zijn om via de galwegen uitgescheiden te worden in de darm. Eenmaal in de darm poept u ze dan uit. Soms zijn de steentjes hier te groot voor, ze komen dan vast te zitten in de galwegen. Dit gaat gepaard met veel pijn en in deze gevallen wordt de galblaas dan ook operatief verwijderd.

Hoe kun je galstenen voorkomen?

Duits onderzoek wijst uit dat oxidatieve stress (een teveel aan vrije radicalen) mogelijk een rol speelt bij de vorming van stenen. Zij vonden dat mensen met galstenen vaker last hebben van oxidatieve stress en dit lijkt ook samen te hangen met een verminderde opname van vetoplosbare vitaminen. Vitamine E, ook wel tocoferol genoemd, is een vetoplosbare vitamine. De onderzoekers zagen dat mensen met een hoge vitamine E-spiegel minder vaak last hebben van galstenen.

Vetoplosbare antioxidant

Dit komt mogelijk doordat vitamine E een sterke vetoplosbare antioxidant is en dus oxidatieve stress tegen gaat. Vitamine E zit in plantaardige olie, granen, noten en zaden. Een andere studie laat zien dat een voedingspatroon dat rijk is aan groente, fruit, peulvruchten, volkoren graanproducten, plantaardige olie en vis kan voorkomen dat u galstenen ontwikkelt. Wilt u vitamine E toch liever via een supplement innemen? Kies dan voor een natuurlijke toceferolenmix en gebruikt u hiervan 100 – 200 mg per dag.

Bron: Nutrients. 2018 Jan 27;10(2). pii: E133.