Vitamine-oorlog: EU bepaalt grens bij twee wortels

Het grootste deel van de standaardvitamines, verkrijgbaar via gezondheidswinkels en advertenties, werkt niet zo goed, meestal doordat de dosering ver beneden het gehalte ligt dat enig verschil zou uitmaken.
Gelukkig hebben mensen die beter weten, zoals de lezers van dit blad, altijd wel wegen gekend om hoog gedoseerde vitaminen en supplementen te kopen die ook werkelijk enig nut kunnen hebben, met name in landen als Nederland, Engeland, Zweden en Ierland. Maar aan die keuzevrijheid zou wel eens op korte termijn een eind kunnen komen. De EU heeft zijn voorstellen bekendgemaakt aangaande de ‘veilige bovengrens’ voor vitaminesuppletie en zoals verwacht zijn ze belachelijk laag. Als die voorstellen worden aangenomen, mag u niet meer bètacaroteen kopen dan de hoeveelheid die u in twee wortels aantreft, terwijl selenium beperkt wordt tot de hoeveelheid uit twee paranoten.
De Alliance for Natural Health (ANH) is al sinds 2002 bezig deze hardvochtige acties van de EU tegen de voedingsindustrie te bestrijden. Volgens de ANH zijn de voorstellen gebaseerd op selectief en slecht wetenschappelijk onderzoek. Het komt erop neer dat de EU te ver gaat in de bescherming van het publiek tegen iets wat geen kwaad kan en mogelijk goed doet. ‘Als de EU Commissie werkelijk geloofde dat deze doseringen de hoogst mogelijk veilige doseringen zijn, waarom roepen ze nu dan niet om waarschuwingslabels op zakken wortelen en paranoten?’ vraagt dr. Robert Verkerk zich af, wetenschappelijk directeur van ANH.
De voorstellen kunnen al in 2009 geïmplementeerd worden onder de Richtlijn voedingssupplementen en de Regulering gezondheidsclaims5.
5ANH persbericht 24 oktober 2007