Vitamine-supplement dat schizofrenie kan behandelen

Er is hoop dat betaïne, een voedingssupplement, kan zorgen voor afname van enkele van de ergste symptomen van schizofrenie. Het wordt al gebruikt als middel tegen homocystinurie, een stofwisselingsziekte.

Tot nu toe zijn er alleen proeven met het supplement uitgevoerd op laboratoriummuizen. Hoewel de resultaten positief waren, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Tokyo dat ze er niet zeker van kunnen zijn dat soortgelijke reacties bij mensen zouden worden waargenomen.

Er is geen effectief medicijn voor schizofrenie en de geneesmiddelen die worden gebruikt, hebben allerlei bijwerkingen, aldus hoofdonderzoeker Nobutaka Hirokawa.

Het supplement, dat is afgeleid van suikerbieten, beïnvloedt genen die in verband worden gebracht met schizofrenie. Afwijkingen in de kinesine-groep van genen, evenals in een ander gen dat betaïne synthetiseert, komen veel voor bij mensen met schizofrenie.

Muizen met de genetische afwijking vertoonden tekenen van schizofrenie, waaronder een slechte sociale interactie en een overdreven reactie op een plotseling hard geluid. Maar dezelfde muizen vertoonden normaal gedrag als ze een dieet kregen dat drie keer de gebruikelijke hoeveelheid betaïne bevatte.

De onderzoekers weten niet precies hoe betaïne werkt, maar ze weten wel dat het chemische schade voorkomt die de genetische disfunctie veroorzaakt als gevolg van schizofreniesymptomen. Door het schadelijke proces te blokkeren, zorgt betaïne ervoor dat kinesine-genen effectief kunnen functioneren. ‘We weten dat de hoeveelheid betaïne in de hersenen van schizofrene mensen afneemt, dus deze studie doet sterk vermoeden dat betaïne therapeutisch zou kunnen werken bij ten minste sommige soorten schizofrenie’, aldus Hirokawa.

Cell Rep, 2021; 35: 108971