Vitamine zon: ook goed voor het hart

Nog meer goed nieuws voor zonaanbidders en voor wie veel vette vis eet. Door de vitamine D die door beide activiteiten verhoogd wordt, daalt het risico van hartziekten en stijgt de overlevingskans bij kanker. Deze nieuwst voordelen van ‘vitamine zon’ volgen op de ontdekking die enkele maanden geleden werd bekendgemaakt, dat deze vitamine ook het risico van epilepsie verkleint.
Bij een onderzoek met 1739 proefpersonen ontdekten de onderzoekers dat diegenen met een laag vitamine D twee keer zo vaak een cardiovasculaire aandoening krijgen zoals een hartaanval, hartfalen of een beroerte. In een ander onderzoek werd gevonden dat de zon ook het risico van overlijden aan kanker verkleint. Door zonnestraling werd in landen onder de Evenaar 3,4 keer zo veel vitamine D geproduceerd dan in noordelijke landen zoals Nederland. Hoewel bij de lagere breedtegraden ernstige vormen van kanker vaker voorkwamen, was het overlevingspercentage veel hoger13.
13Circulation doi: 10.1161.circulationaha,107.706127 (heart study); Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America doi:10.1073/pnas.0710615105 (cancer study)