Vitaminen voor een goed gehoor

Hardhorendheid is een veel voorkomend probleem onder ouderen. De kwaal wordt geassocieerd met een afnemend vermogen om informatie op te nemen en verhoogde kans op dementie bij ouderen. Wetenschappers denken dat de oorzaak ligt in doorbloedingsstoornissen van de hersenen. Andere oorzaken die worden genoemd zijn een hoog Body Mass Index (BMI), obesitas en weinig fysieke beweging. Maar ook vitaminen spelen een belangrijke rol.

Koreaanse onderzoekers hebben over een periode van drie jaar gekeken of met behulp van voedingstoffen hardhorendheid kan worden voorkomen of uitgesteld. Bij het bepalen van het verband met hardhorendheid werd gecontroleerd op leeftijd, sekse, BMI, gebruik van alcohol of tabak, voedingspatroon en bekendheid met hoge bloeddruk of diabetes. Uit het onderzoek bleek er een negatieve correlatie te bestaan tussen de gehaltes van vitamine A, B2, B3 en hardhorendheid. Dit houdt in dat werd waargenomen dat mensen met een minder gehoorverlies gemiddeld genomen hogere waardes vitamines A, B2 en B3 hadden. De onderzoekers konden niet concluderen of dit een verband met elkaar hield.

Gebalanceerde voeding beste oplossing

Uit een onderzoek in 2010 in Japan is een verband gevonden tussen vitamine A en hardhorendheid bij ouderen. Uit de statistieken bleek dat proefpersonen met een hoge dosis vitamine A in hun voedingspatroon, een lichter gehoorverlies hadden. In een Amerikaans onderzoek uit 2015 werd gehoorverlies ook al gelinkt aan een laag gehalte van vitamine A, E en C.

Vitaminen uit voeding

Een gebalanceerd dieet is het beste antwoord om voldoende vitamines binnen te krijgen. Vitamine A zit vooral in vis, zuivel, eieren en wortelen. Vitamine B2 en B3 is te vinden in vlees, vis en graanproducten. Vitamine E zit veel in oliën, pinda’s en appels.

Bronnen: Nutrients. 2019 Apr 21;11(4)., doof., Am J Clin Nutr. 2015 Nov; 102(5): 987–988.