Vitamines bij verkoudheid

Luchtweginfecties zoals verkoudheid kunnen worden verlicht en mogelijk zelfs voorkomen door vitaminesupplementen te slikken, vooral A, E en D. Een voedingspatroon met meer voedingsstoffen en zo min mogelijk bewerkte voeding en fastfood kunnen ook bescherming bieden.

Het is voor een gezond immuunsysteem van vitaal belang om ervoor te zorgen dat we deze essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen, ter bescherming tegen griep, verkoudheid, longontsteking en mogelijk zelfs Covid-19, zeggen onderzoekers van Imperial College London.

We kunnen onze niveaus van vitamine A en E aanvullen met supplementen of een gezonde voeding, maar om onze vitamine D-spiegel te verhogen, hebben we vaak een supplement nodig. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A zijn onder meer lever, volle melk, kaas, wortels, donkere bladgroenten zoals spinazie en oranje fruit.
De onderzoekers zeiden dat vitamine C mensen niet leek te beschermen tegen een van de infecties, hoewel veel andere onderzoeken wel een positief effect zagen.

Zij volgden gedurende acht jaar de gezondheid van 6.115 volwassenen, die meldden wat ze aten en welke vitamines ze slikten. Ook noteerden ze wanneer ze verkouden waren of andere luchtwegproblemen hadden.

De onderzoekers constateerden dat er een omgekeerd verband bestaat tussen voedingsstatus en infectie; met andere woorden, degenen die een slecht voedingspatroon hadden met te weinig voedingsstoffen, hadden ook meer luchtweginfecties.

Vitamine A – ingenomen in doses die veel hoger zijn dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) – helpt het slijmvlies gezond te houden, vitamine E beschermt de longen en vitamine D heeft een positieve invloed op onze algehele gezondheid. Hoewel vitamine C het immuunsysteem helpt om meer witte bloedcellen te produceren die infecties bestrijden, zeiden de onderzoekers dat ze geen bewijs konden vinden dat het bijzonder goed hielp tegen luchtweginfecties.

De onderzoekers wijzen erop dat de deelnemers rapporteerden gedurende de acht jaar tot 2016; dit was dus lang voordat de Covid-19-epidemie begon. Hoewel de hoop is dat de voedingsaanpak besmetting door het virus kan helpen voorkomen, is dit niet zeker.

Bron: BMJ Nutr Prev Health, 2020; bmjnph-2020-000150