Vlees eten vergroot antibioticaresistentie

We worden steeds meer resistent tegen antibiotica, gewoon door vlees te eten. De niveaus van antibioticaresistente bacteriën in vee zijn in de afgelopen twintig jaar gemiddeld verdrievoudigd en dit kan worden overgedragen op mensen die deze dieren eten.  

Het meeste besmette vlees komt uit Afrika, Azië – met name China – en Zuid-Amerika; regio’s waar de laatste jaren de eiwitconsumptie enorm is toegenomen. Het gehalte aan antibioticaresistente bacteriën in kippen en varkens uit deze gebieden verdriedubbelde tussen 2000 en 2018, wat betekent dat antibiotica meer dan de helft van de tijd niet werken bij 40 procent van de kippen en een derde van de varkens voor menselijke consumptie. 

Een internationaal onderzoeksteam uit de VS, Europa en India richtte zich op vier veelvoorkomende bacteriën – waaronder salmonella en E.coli – die mensen ernstig ziek kunnen maken. Zij beoordeelden meer dan duizend eerder verschenen onderzoeken om een overzicht te maken van antimicrobiële resistentie in ontwikkelingslanden, waarbij de grootste resistentie werd gevonden in India en China. Meer dan de helft van de kippen en varkens ter wereld worden in Azië gefokt en de vleesproductie is verantwoordelijk voor maar liefst 73 procent van het wereldwijde antibioticagebruik. De onderzoekers vinden dat welvarende landen steun dienen te geven aan een transitie naar een duurzame veehouderij, bijvoorbeeld via een wereldwijd fonds. 

Science, 2019; 365: eaaw1944