Vleeseters in het voordeel bij herstel littekens

 Vlees eten kan een positief effect hebben op het herstelproces van de huid na een chirurgische ingreep. Een veganistisch eetpatroon zorgt namelijk voor een trager verloop van het herstel van operatielittekens, suggereren onderzoekers uit Italië.

De huid geneest na een operatie op verschillende manieren, maar een litteken houdt vrijwel iedereen eraan over. Dat kan variëren van een fijne lijn en dus minder goed zichtbaar, tot een goed zichtbare streep met bijvoorbeeld een verdikking of roodheid. Of simpelweg een groter litteken.

Het was uit diverse studies al bekend dat voeding een rol speelt bij genezing van de huid. Of een veganistisch eetpatroon invloed heeft op littekens was nog niet onderzocht. Tot nu. Om een beeld te krijgen van het verschil in het herstelproces van littekens tussen vegans en vleeseters startten de onderzoekers een vergelijkende studie.

Met behulp van de SCAR-schaal – Scar Cosmetics Assessment and Rating – evalueerde het onderzoeksteam complicaties en de littekenkwaliteit. De veganisten hadden een lager gemiddelde serumijzergehalte en vitamine B12-gehalte. Na een half jaar hadden de veganisten grotere littekens dan de andere groep. Ook was de algehele indruk van de littekens vaak slechter en waren de littekens dunner en doorschijnender, de zogenoemde atrofische littekens.

Aan de studie deden 42 deelnemers mee. De helft bestond uit veganisten en de andere helft uit vleeseters. Alle deelnemers ondergingen een operatie aan niet-melanome huidkanker.

Bron: Dermatol Surg. 2020 Dec;46(12):1572-1576