Voeding dringt door op opleiding geneeskunde

Voeding krijgt eindelijk een plek in het geneeskunde-curriculum. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) voegde daartoe in april het keuzevak voeding toe. Het was direct het meestbezochte keuzevak in het tweede jaar binnen de opleiding geneeskunde.

De studie is onderdeel van een AMC-breed programma. Patiëntenvoeding wordt hiermee op de kaart gezet in zowel het onderwijs als de zorg en op het gebied van onderzoek, stelt internist/endocrinoloog Maarten Soeters. ‘Niemand twijfelt er meer aan dat goede voeding wezenlijk kan bijdragen aan het zelfherstellend vermogen.’

AMC becijferde dat patiënten die ondervoed zijn tot anderhalve dag langer in het ziekenhuis liggen. Optimale voeding kan complicaties en ligdagen verminderen.

Collegereeks

Naast dit programma heeft de AMC/VUmc-tak van de landelijke stichting Student sinds deze maand ook een collegereeks over voeding. Geneeskundestudenten maken tijdens colleges kennis met de basisprincipes van voeding & leefstijl in relatie tot ziekten. Een serie die gericht is op bewustwording in plaats van verdieping zoals bij AMC, volgens Soeters. ‘Het keuzevak bij AMC is uitgebreider en bestrijkt drie maanden en heeft verschillende praktijksessies. In die periode doen studenten concrete kennis op die ze kunnen toepassen bij hun patiënten.’

DIOMETER

Op het rooster heet het vak DIOMETER, een samentrekking van Diogenes en Demeter, de goden van vruchten, landbouw, oogst en graan. DIOMETER omvat onder meer symposia en practica zoals voedingsvisite, kookworkshops en bedrijfsbezoeken, maar ook team-based learning sessies en posterpresentaties.

In 2017 bleek nog uit onderzoek dat geneeskundestudenten nog geen dertig uur les krijgen in voeding. Huisartsen en co-assistenten stelden dat dit veel te weinig was, want voedingsadvies zou een steeds belangrijker onderdeel vormen van hun werk.

Bron: AMC