Voedingsmiddelen doorbreken de vicieuze cirkel

Stress en slecht slapen kunnen een vicieuze cirkel vormen, waarbij het een het andere in stand houdt. Deze kan echter doorbroken worden door voedingsmiddelen te eten die een specifieke stressverminderende samenstelling hebben.

Deze voedingsmiddelen, waaronder rijstzemelen, tarwekiemolie, bijenwas en rietsuiker, bevatten octacosanol. Dit is een stof die het corticosterongehalte in het bloedplasma vermindert en waarvan bekend is dat ze een merker van stress is bij dieren. Octacosanol is een equivalent van cortisone bij mensen.

Gestreste muizen die octacosanol toegediend kregen, begonnen weer normaal te slapen nadat hun slaappatroon eerder ten gevolge van stress verstoord was, zo ontdekten onderzoekers van het International Instituut voor Integratieve Slaap Geneeskunde van de Universiteit van Tsukuba in Japan.

Maar octacosanol verbetert de slaap niet als de dieren niet gestrest zijn, zeggen de onderzoekers, en dus moet de verbeterde slaap een nevenproduct zijn van de stressvermindering.

En last but not least is het veilig, omdat het afkomstig is van natuurlijke voedingsbronnen en mensen het ook kunnen gebruiken als voedingssupplement. Bovendien is octacosanol veel gezonder dan slaappillen, die in ieder geval de stress niet verminderen, voegen de onderzoekers eraan toe.

Bron: Sci Rep, 2017 Aug 21; 7: 8892