Voedingsstoffen voor een goed gehoor

Voldoende magnesium, vitamine A, C en E zorgen voor een goed gehoor op latere leeftijd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat het aantal mensen met ouderdomgerelateerde gehoorproblemen de komende dertig jaar stijgt van 900 miljoen naar 2 miljard. Gehoorproblemen op latere leeftijd zorgen niet alleen voor een verminderde kwaliteit van leven, maar ook voor een stijging van de kosten voor gezondheidszorg.
Op dit moment bestaat er nog geen medicijn dat de ontwikkeling van gehoorproblemen op latere leeftijd kan stoppen, omdat verschillende factoren invloed hebben op het ontstaan van het probleem.

Oxidatieve stress verlagen

Wetenschappers denken dat oxidatieve stress een belangrijke rol speelt. Oxidatieve stress ontstaat bij een overschot aan vrije radicalen in het lichaam. Dit is een toestand waarbij er meer vrije radicalen gevormd worden, dan het lichaam met antioxidanten kan afbreken. De onderzoekers wilden daarom kijken of het toevoegen van antioxidanten invloed heeft op het ontstaan van gehoorproblemen op latere leeftijd. De vitamines A, C en E zijn sterke antioxidanten die het lichaam gebruikt om vrije radicalen onschadelijk te maken. Er werd ook magnesium toegevoegd, omdat dit mineraal de doorbloeding in het oor verbetert.

Voor dit onderzoek gebruikten de onderzoekers twee groepen ratten. Een groep kreeg gewoon voer en de andere groep kreeg voer verrijkt met de vitamines en het mineraal. Op latere leeftijd bleken de ratten die de extra antioxidanten in hun voer kregen beduidend beter te horen dan hun soortgenoten. De resultaten van het onderzoek moeten nu verder onderzocht worden in mensen. Omdat veel ouderdomsklachten in verband worden gebracht met oxidatieve stress, kan het echter geen kwaad om alvast meer antioxidanten te gaan eten door middel van een mediterraan voedingspatroon (zie voor meer informatie het artikel ‘Nrf2, de genetische schakelaar – Activeer het lichaamseigen antioxidantsysteem’ in Medisch Dossier, oktober 2018).

Bron: Front Neurosci. 2018 Jul 31;12:527.