Voedingssupplementen tegen eczeem

Atopische dermatitis, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een chronische ontsteking van de huid die veel jeuk veroorzaakt. Met voedingssupplementen kan de aandoening mogelijk onder controle gehouden worden.

Het is nog onduidelijk waardoor constitutioneel eczeem precies veroorzaakt wordt. Wel is duidelijk dat het immuunsysteem uit balans is en de huidbarrière niet goed in stand kan worden gehouden. Ook zijn er aanwijzingen dat de darmen een rol spelen en het immuunsysteem in de darmen de afweer in de huid positief kan beïnvloeden.

In de reguliere geneeskunde wordt de huidaandoening behandeld door het gebruik van hormoonzalven en/of ontstekingsremmende zalven. Een (groeiend) aantal mensen vindt het gebruik van dit soort medicijnen ongewenst, bovendien kunnen de crèmes niet langdurig gebruikt worden. Er worden daarom vaker complementaire therapieën uitgeprobeerd om de ontstekingen in de huid onder controle te krijgen.

Vitaminen en kruiden

Een groep wetenschappers heeft een groot literatuuronderzoek uitgevoerd om te kijken welke alternatieven beschikbaar zijn voor het gebruik bij constitutioneel eczeem. Totaal werden 37 klinische studies en meta-analyses gebruikt. Het gebruik van vitamine E en vitamine D geven de grootste effecten bij het gebruik van eczeem. Vitamine D (minimaal 25 mcg per dag) is belangrijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Vitamine E complex (100 mg-TE) is een sterke antioxidant die de schadelijke stoffen (vrije radicalen) die vrijkomen in de huid bij een ontsteking, snel onschadelijk maken.

Ook probiotica lijken het ontstaan van eczeem te kunnen voorkomen, mits deze al op jonge leeftijd gebruikt worden.

Als laatste hebben de wetenschappers gekeken naar de toepassing van vetzuren. Van visolie was al bekend dat het ontstekingen in de huid kan remmen. Ook duindoornolie en hennepzaadolie laten positieve effecten zien op de huidgezondheid. Zuivere duindoornolie kan tevens uitwendig gebruikt worden om het herstel van de huid te bevorderen.

Bron: Int J Dermatol. 2019 Mar 20.