Voedselscores ter voorkoming van kanker

Volgens schattingen wordt een derde van alle kankers veroorzaakt door voeding en tabak. In Korea is kanker, net als in Nederland, de belangrijkste doodsoorzaak. Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben daarom een scoresysteem bedacht, het anti-cancer food scoring model (ACFS), waarmee zij op een simpele manier de relatie tussen voeding en kanker kunnen weergeven.

Het model gaat uit van meer dan twintig voedingsgroepen waaronder volkoren, rood, wit en verwerkt vlees, vis, groene bladgroenten, soja, kruisbloemige (kool en dergelijke), kaas, zeewier, fruit, caroteenrijke groenten, melk, ei, geraffineerde granen, peulvruchten en aardappel. Deze producten komen in het merendeel van zowel de Aziatische als Westerse maaltijden voor.

Met de ACFS-schaal hebben de onderzoekers vervolgens 88 maaltijden geanalyseerd. Vegetarische en mediterrane voedingspatronen kwamen daarbij het beste uit de bus. Aziatische en Westerse voedingspatronen scoorden minder goed.

De wetenschappers ontdekten ook zes nutriënten die kunnen worden gerelateerd aan voedingspatronen die preventief werken. Dierlijk vet, dierlijk ijzer en niacine lijken kenmerkend te zijn voor kankerverwekkende voedingspatronen. Dierlijk proteïne, vezel en vitamine C zouden typerend zijn voor kankerbeschermende voeding.

Bron: Nutr Res Pract. 2020 Feb;14(1):32-44