Volle melk vermindert aderverkalking

Aderverkalking, of atherosclerose, verhoogt het risico op overlijden door hart- en vaatziekten. Consumptie van volle melk zou echter het ontstaan – én de ontwikkeling van aderverkalking kunnen remmen.

In het verleden leefde de veronderstelling dat volle melk slecht is voor de gezondheid vanwege de relatief hoge concentratie verzadigde vetten en transvetten. Recente grootschalige studies laten echter het tegendeel zien. Consumptie van volle melk kan juist beschermen tegen hart- en vaatziekten. De voedingsmatrix, oftewel de volledige samenstelling van een voedingsmiddel, is belangrijker dan de focus op slechts een voedingsstof in een voedingsmiddel, zoals verzadigd vet in volle melk.

Volle melk bevat nog andere stoffen die juist beschermend lijken te werken, zoals onverzadigde vetten en korteketenvetzuren. Wetenschappers hebben daarom beter gekeken naar de effecten van al deze stoffen op het ontstaan van hart- en vaatziekten, waarbij de focus lag op korteketenvetzuren. Korteketenvetzuren worden normaalgesproken geproduceerd door de darmbacteriën bij het fermenteren van voedingsvezels. De vetzuren komen echter ook van nature voor in volle melk. Korteketenvetzuren zijn in staat om de bloeddruk te verlagen en werken daarnaast ontstekingsremmend. Twee eigenschappen die gunstig zijn bij hart- en vaatziekten.

Korteketenvetzuren in volle melk

Aan het onderzoek namen 5273 mensen deel tussen de 45 en 84 jaar met een verschillende etnische achtergrond. Op basis van een voedingsdagboek werd de inname van verschillende voedingsmiddelen bepaald, waaronder volle melk. Daarnaast kregen de deelnemers een aantal keer tijdens de studie een CT-scan om de vaatgezondheid te bepalen en te bekijken of er sprake was van aderverkalking. Mensen die regelmatig volle melk consumeerden, hadden aan het begin van de studie minder last van aderverkalking dan de mensen die nooit volle melk dronken.

Bij de mensen in de ‘volle melk-groep’ die wel aderverkalking ontwikkelden, verliep dit bovendien veel langzamer. Dit positieve effect was sterker bij mannen, mensen jonger dan 64 jaar en mensen met een BMI <25 (zonder overgewicht). De wetenschappers vonden een verband tussen de effecten op aderverkalking en de aanwezigheid van het korteketenvetzuur caproïnezuur in volle melk.

De wetenschappers geven aan dat volle melk onderdeel hoort uit te maken van een gezond voedingspatroon. Zeker gezonde volwassenen met een normaal lichaamsgewicht kunnen het risico op hart- en vaatziekte verminderen als zij regelmatig volle melk drinken.

Bron: European Journal of Nutrition volume 60, pages 1049–1058 (2021)