Voorkom stress met een kop cacao

Gestrest? Geef jezelf dan geen hartaanval en kom in plaats daarvan op adem met flavanolen die te vinden zijn in fruit, groenten en zelfs in het sporadische kopje cacao.

Flavanolen kunnen je beschermen tegen stressgerelateerde hart- en vaatziekten, beroerte en trombose. Ze helpen de bloedvaten gezond te laten functioneren als je je mentale kalmte verliest.

Het is al bekend dat mentale stress de bloedvaten beïnvloedt. En nu hebben onderzoekers ontdekt dat een kopje flavanolrijke cacao beschermend werkt in stressvolle tijden.
Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham lieten een groep mannen een mentaal uitputtende oefening doen. De helft dronk 90 minuten van tevoren een kopje cacao. De cacaodrinkers hadden een betere doorbloeding en bloedvatfunctie dan degenen die dit niet hadden gedronken.

Maar als cacao niet je ding is, kun je je flavanolen halen uit appels, zwarte druiven, bramen, frambozen, peulvruchten, zoals linzen en bonen, en zelfs groene thee.

En het is belangrijk dat je dat doet, zeggen de onderzoekers. Zelfs een enkele periode van mentale stress kan je risico op een hartaanval verhogen, en het verhoogt zeker je hartslag en bloeddruk.

Bron: Nutrients, 2021; 13: 1103