Voorkom water op uw contactlenzen

Zorg dat er geen water op uw contactlenzen terechtkomt. Dit eenvoudige advies kan een infectie voorkomen. Deze infecties zijn de afgelopen jaren verdrievoudigd en kunnen blindheid veroorzaken.

Mensen reinigen hun lenzen soms met kraanwater of er komt water op hun lenzen als ze zwemmen. Dat verhoogt het risico op een keratitis (hoornvliesontsteking) met Acanthamoeba.

Onderzoekers van het University College in Londen zeggen dat het aantal infecties sinds 2011 verdrievoudigd is. Contactlensdragers raken vaker geïnfecteerd, meestal vanwege een slechte hygiëne.

Mensen die geen goede hygiënische routine hebben – zoals geen goed reinigingsmiddel gebruiken, of zich wassen, douchen of zwemmen met lenzen in – hebben drie keer zoveel kans om besmet te raken, zeggen de onderzoekers. Hoewel het risico groter is bij mensen die herbruikbare contactlenzen dragen, is het nog steeds aanwezig bij mensen die wegwerplenzen gebruiken.

Toen de onderzoekers probeerden te achterhalen waarom sommige mensen besmet raakten, ontdekten ze dat hygiëne de belangrijkste factor was.
‘Mensen die herbruikbare contactlenzen dragen, moeten ervoor zorgen dat ze hun handen grondig wassen en drogen voordat ze hun contactlenzen aanraken, en ze niet dragen tijdens het zwemmen, douchen of het wassen van hun gezicht,’ zegt hoogleraar John Dart, een van de onderzoekers.

De ziektegevallen zijn zeldzaam, maar in de afgelopen jaren zijn ze in het Verenigd Koninkrijk toegenomen van slechts 10 tot 65 per jaar. Dat betekent dat slechts 5 van de 200.000 dragers van contactlenzen een infectie oplopen, maar ongeveer een kwart van hen kan blind worden. Soms is nog een hoornvliestransplantatie mogelijk.

Bron: Br J Ophthalmol, 2018. pii: bjophthalmol-2018-312544