Voorkomt het ruiken van waterstofsulfide in scheten ziektes?

Onderzoek wijst uit dat het ruiken aan scheten gezond kan zijn. De geur van een scheet wordt namelijk vooral veroorzaakt door waterstofsulfide. Juist dit stofje blijkt nu heel gezond.

Wat is het effect van waterstofsulfide?

Waterstofsulfide (H2S) is een giftig en soms zelfs dodelijk gas dat naar rotte eieren ruikt. Je zou dus niet direct een gezonde werking vermoeden. Recent onderzoek bewijst het tegendeel. Een kleine hoeveelheid H2S draagt bij aan het voorkomen van veel gezondheidsklachten. De universiteit van Exeter ontdekte namelijk dat lichaamscellen zelf minuscule hoeveelheden waterstofsulfide aanmaken wanneer zij door ziektekiemen worden aangevallen. Door het toevoegen van minieme hoeveelheden H2S aan lichaamscellen blijken die cellen veel makkelijker te overleven. Het is dus gezond om een kleine hoeveelheid H2S tot u te nemen. Aangezien dit H2S in kleine hoeveelheden in de geur van een scheet voorkomt is het ruiken aan een scheet gezond. Gelukkig zijn er ook prettiger manieren om extra H2S te consumeren.

Hoe kunt u waterstofsulfide op een gezonde manier opnemen?

H2S neemt u het beste op via uw voeding. De grote leverancier van waterstofsulfide voor uw lichaam is knoflook. Het is al langer bekend dat het eten van verse knoflook gezond is. Men vermoedt dat de aanwezigheid van een relatief grote hoeveelheid H2S hiermee verband houdt. Andere voedingsstoffen met betrekkelijk veel H2S zijn popcorn, boter, bewerkte zuivel (zoals gepasturiseerde melk) en bewerkte vleesproducten. Ook gelei (met name die rond snoepjes) bevat veel H2S.

Waartegen beschermt waterstofsulfide u?

De onderzoekers van dit onderzoek pleiten voor vervolgonderzoeken. Het nuttigen van H2S helpt in ieder geval tegen hart- en vaatziekten, stressklachten en Alzheimer. Daarnaast is duidelijk dat extra H2S ontstekingsprocessen in het algemeen vertraagt en de rode bloedlichaampjes versterkt. H2S zou volgens onderzoekers dan ook de volgende ‘healthcare hero’ kunnen zijn.

Bronnen: University of Exeter: Rotten egg gas holds key to healthcare therapies AZ Central: Hydrogen Sulfide in foods