Voorzichtigheid geboden met remdesivir als behandeling Covid-19, aldus Amerikaans onderzoek

Remdesivir was de eerste virusremmer die door het Europese medicijnagentschap (EMA) werd goedgekeurd voor de behandeling van Covid-19-patiënten. Maar volgens een studie aan de Universiteit van Cincinnati kan remdesivir ernstige bijwerkingen geven.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers kan remdesivir permanent schade toebrengen aan een belangrijk enzym dat helpt om veelgebruikte medicijnen af te breken. Dit enzym CES2 zit in de darm, lever en nieren en breekt geneesmiddelen af of activeert deze juist, bijvoorbeeld bepaalde antistollingsmiddelen. Remdesivir kan daardoor de toxiciteit van sommige medicijnen verhogen, zoals hartmedicijnen en geneesmiddelen tegen kanker. Het kan ook ervoor zorgen dat sommige antivirale geneesmiddelen, zoals die voor HIV/AIDS en hepatitis C, niet goed werken.

De onderzoekers menen ook dat de afwezigheid van het enzym kan verklaren waarom het medicijn op sommige Covid-19-patiënten wel werkt en op anderen niet. Daarom is volgens de onderzoekers voorzichtigheid geboden in het gebruik van remdesivir, ondanks de veelbelovende klinische voordelen.

Eerder raadde ook de WHO het gebruik van dit middel af. In Nederland wordt het middel alleen gebruikt bij coronapatiënten met ademhalingsproblemen die op een verpleegafdeling van een ziekenhuis liggen. Covid-19-patiënten op de intensive care krijgen het middel niet.

BRON: wiley.com