Vrienden kunnen helpen chronische problemen te overwinnen

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat artsen vaak een van de meest krachtige geneesfactoren, namelijk het sociale netwerk van de patiënt, negeren. In plaats van het regelmatig bezoeken van hun arts zouden patiënten ook moeten worden aangemoedigd om meer tijd door te brengen met familie en vrienden.

Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania hebben een vijf-stappen ladder van steun en interactie samengesteld. Iets wat artsen zouden moeten aanmoedigen. Mensen zijn namelijk meer geneigd om gezonde keuzes te maken – zoals een stukje wandelen in plaats van tv kijken – wanneer ze met vrienden of familie zijn. Ook zullen ze andere gezonde gewoonten, zoals het naar de sportschool gaan, sneller oppikken.

De onderste tree van de ladder is sociale isolatie; hier heeft de patiënt geen enkele interactie met anderen. De hoogste tree, daarentegen, is een team van familie en vrienden die actief interesse tonen in het welzijn van de patiënt en zijn of haar gezonde gewoonten steunen en aanmoedigen.

Volgens de onderzoekers zouden sociale interactie en steun ook een positieve invloed hebben op een reeks van chronische problemen, zoals een hoge bloeddruk (hypertensie), hartfalen en diabetes.
Bron: New England Journal of Medicine, 2016; 375: 2511-3