Vrienden vergroten de kans om borstkanker te overleven

U hebt meer kans om borstkanker te overleven met een sterk sociaal netwerk van familie en vrienden om u heen. Mensen die zichzelf afzonderen hebben namelijk twee keer zoveel kans om uiteindelijk aan borstkanker te overlijden.

Een sterk sociaal netwerk – met vrienden, een grote familie of een gemeenschap – blijkt een positief effect te hebben en vermindert de kans op overlijden bij borstkanker. Sterker nog, goede sociale relaties verlagen ook de kans op sterfte bij andere chronische ziekten.
Onderzoekers van het Kaiser onderzoeksteam uit California ontdekten de beschermende krachten van een sociaal netwerk toen zij 9267 vrouwen met borstkanker profileerden.

Tijdens de vervolgafspraken bleken er 1448 gevallen te zijn waarbij de kanker was teruggekeerd en 1521 sterfgevallen, hoewel slechts bij 900 van hen kanker de oorzaak was. Terugvallen en sterfte kwamen relatief vaker voor bij vrouwen die alleen woonden of weinig tot geen sociale interactie hadden met anderen. Zij hadden wel 1,43 keer meer kans op het terugkeren van de kanker en 1,64 keer meer kans om eraan te overlijden. Ook hadden zij 1,69 keer meer kans om te overlijden door een andere ziekte.

Het hebben van een partner en sterke sociale banden bood een effectievere bescherming bij blanke vrouwen. Voor niet-blanke vrouwen was juist het hebben van een uitgebreide familie en vriendenkring belangrijker.
Bron: Cancer, 2016; online gepubliceerd: 12 december, 2016: doi: 10.1002/cncr.30440