Vrijkomende gifstoffen bij afvallen

Uit een medische studie blijkt dat afvallen niet alleen maar positief is; het kan er ook toe leiden dat opgestapelde gifstoffen vrijkomen. Dezelfde studie laat ook zien dat er nu minder gifstoffen in ons bloed zitten dan 25 jaar geleden.

Gifstoffen in vetweefsel

Gifstoffen die we binnenkrijgen via voedsel, stapelen zich op in het vetweefsel. Dit komt doordat het lichaam probeert de toxische schade te beperken. Opslag in het vetweefsel zorgt ervoor dat de stoffen minder schade in het lichaam kunnen aanrichten. Gaan we afvallen, dan worden er vetcellen afgebroken en komen de opgeslagen gifstoffen vrij in ons bloed.

Vrijkomende gifstoffen bemoeilijken afvallen

Een zichtbaar gevolg van een stijgende concentratie aan gifstoffen, is dat het lichaam minder energie gaat verbranden en de productie van lichaamswarmte daalt. Dat maakt verder gewichtsverlies moeilijk. Overigens laat de studie ook zien dat er tegenwoordig minder ‘organochlorines’ (gifstoffen) in ons bloed zitten dan 25 jaar geleden.

Vermijd inname van gifstoffen

Door minder vlees en meer plantaardig voedsel te eten, zo blijkt uit de studie, kunnen we de inname van gifstoffen vermijden. Ook belemmeren plantaardige vezels de opname van gifstoffen. En ten slotte bevatten groenten en fruit meer antioxidanten, die beschermen tegen de schadelijke effecten van gifstoffen.

Bron: British journal of nutrition