Vroege ontdekking van hersenontsteking kan alzheimer vertragen

Volgens het centrum voor Disease Control and Prevention (CDC) is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie. In de Verenigde Staten treft deze aandoening ongeveer 5 miljoen mensen. Mensen met de ziekte zijn meestal ouder dan 60 jaar. Nederland telt volgens Alzheimer Nederland op dit moment ruim 280.000 mensen met dementie.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaken van de ziekte van Alzheimer zijn, maar wetenschappers denken dat de ziekte waarschijnlijk het gevolg is van tal van factoren, zoals de leeftijd van een persoon, genetisch profiel en mogelijk ook opvoeding, dieet, en het milieu. Er is ook nog geen remedie voor de aandoening. Dat betekent dat behandelingen zich meestal richten op symptoombeheersing en het vertragen van de progressie van de ziekte.

Neuro-inflammatie

Volgens dr. Caterina Scuderi, assistent-hoogleraar farmacologie en toxicologie aan de Sapienza Universiteit van Rome, Italië, en haar mede-onderzoekers kent de ziekte van Alzheimer drie biomarkers in onze hersenen. Kenmerkend zijn het verzamelen van bèta-amyloïde peptiden rondom de neuronen, de opbouw van eiwitten in neuronen en neuro-inflammatie (hersenontsteking). In eerder onderzoek (2015) van onder meer prof. Michael T. Heneka van de afdeling Neurologie, Universitair Ziekenhuis in Bonn, Duitsland, werd de rol van hersenontstekingen al benadrukt. Zijn team zag bewijs dat neuro-inflammatie een aanzienlijke rol speelt bij het stapsgewijze ontstaan van alzheimer. Dit Duitse onderzoek namen de Italiaanse onderzoekers als uitgangspunt.

Immuunreactie bevordert progessie ziekte

Het Italiaanse onderzoeksteam meent dat de immuunreactie in plaats van ons te beschermen juist de progressie van alzheimer bevordert. De onderzoekers bestudeerden verschillende diermodellen om te zien hoe neuro-inflammatie de ziekte van Alzheimer kan beïnvloeden. Ze ontdekten dat wanneer een hersenontsteking vroegtijdig wordt behandeld, dit progressie van alzheimer kan vertragen.
Volgens dr. Scuderi is het daarom belangrijk om in het vroegste stadium van de ziekte te starten met een interventie. Dan zijn cellulaire en moleculaire veranderingen al geactiveerd, maar grote schade aan de hersenen is nog niet opgetreden. Dit nieuwe onderzoek laat daarmee het belang van het ontwikkelen van therapieën zien die gericht zijn op de zeer vroege stadia van de ziekte.

In Medisch Dossier besteden wij regelmatig aandacht aan Alzheimer. Via deze link kun je alle artikelen over alzheimer vinden.

Bron: FASEB Bioadv. 2020 Apr; 34 (S1)