Vroege tekenen van alzheimer ontdekt via algoritme

Steeds vaker worden algoritmes ingezet in de gezondheidszorg, ook in combinatie met het opsporen van een ziektebeeld. Deze keer zetten onderzoekers uit Litouwen kunstmatige intelligentie in ten behoeve van de opsporing van alzheimer.

Op 17 juni publiceerden we al een artikel over een nieuw ontwikkeld algoritme dat mogelijke hartaanvallen bij jongeren voorspelt. Uit een studie, deze zomer gepubliceerd in tijdschrift MDPI, blijkt dat onderzoekers van de Technische Universiteit Kaunus uit Litouwen nu ook een nieuw algoritme hebben ontwikkeld voor het opsporen van voorlopers van de ziekte van Alzheimer.

Samen met medewerkers gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie verfijnde het onderzoeksteam een bestaand algoritme om milde cognitieve stoornissen (MCI) op te sporen. Dat zijn stoornissen die vaak voorafgaan aan de ziekte van Alzheimer. MCI hoeft niet altijd over te gaan in alzheimer, maar doet dit vaak wel. Een vroege opsporing kan helpen voor een goed of beter verloop van de behandeling. Er kan bijvoorbeeld op tijd op zoek worden gegaan naar mogelijke behandelingen en behandelplannen kunnen goed worden voorbereid.

MCI is handmatig op te sporen door het bestuderen van fMRI-scans; scans waarbij ook de hersenactiviteit kan worden bepaald. Maar dit kost veel tijd en kan alleen worden uitgevoerd door artsen met gedetailleerde kennis. Het Litouwse algoritme is nu getest op fMRI-scans van 138 personen, waarvan 25 deelnemers met alzheimer. De scans lieten 6 stadia zien, van helemaal gezond naar MCI om vervolgens te eindigen bij alzheimer. Het algoritme kende een nauwkeurigheid van 99,99 procent.

Ondanks de hoge nauwkeurigheid werken de onderzoekers nog door aan de verfijning van het algoritme.  Ook zijn er volgens de onderzoekers nog meer resultaten nodig met grotere groepen deelnemers.

Bron: MDPI, 2021: 11(6); 1071