Vrouwen hebben verhoogd bewustzijn tijdens orgasme

Tot voor kort werd aangenomen dat vrouwen hun hersenen moesten uitschakelen om tot een orgasme te komen. Maar nieuw onderzoek bewijst het tegendeel: de hersenactiviteit van vrouwen is juist verhoogd wanneer ze een orgasme hebben.

Nieuw onderzoek aan de Rutgers University in New Jersey heeft geleid tot een doorbraak op het terrein van het vrouwelijk orgasme. Tien vrouwen waren bereid om zichzelf te stimuleren tot een orgasme. Daarna werd het experiment herhaald terwijl hun partners voor stimulatie zorgden. Doordat de vrouwen in een MRI-scanner lagen, kon hun hersenactiviteit zeer nauwkeurig worden gemeten.

Verhoogde hersenactiviteit rond het orgasme

Eerdere studies beweerden dat vrouwen slechts tot een orgasme konden komen door hun gedachten en emoties uit te schakelen. Maar uit dit onderzoek bleek het tegenovergestelde: de hersenactiviteit in de gebieden voor beweging, geheugen en emoties was juist sterker in de aanloop naar het orgasme, en bereikte een grote piek tijdens het orgasme zelf.

Minder pijn door vrijkomen serotonine

Uit de hersenscan bleek ook waarom vrouwen minder pijn voelen tijdens een orgasme. In de aanloop ernaar toe is er sprake van verhoogde activiteit in de zogenaamde nucleus raphe. Dit gebied in de hersenen controleert de afgifte van serotonine, wat kan leiden tot vermindering van pijn.

Niet geheel duidelijk is waarom de evolutie ertoe heeft geleid dat vrouwen minder pijn voelen. Eén van de onderzoekers suggereert een verband tussen verminderde pijn bij het orgasme en de bevalling. Vaginale stimulatie tijdens de bevalling zou de pijn kunnen verminderen wanneer de moeder het hoofdje van de baby door het geboortekanaal moet persen.

Bron: The Journal of Sexual Medicine