Vrouwen klagen fabrikanten HPV-vaccins aan

Vrouwen klagen fabrikanten HPV-vaccins aan
Een groep van 64 Japanse vrouwen heeft een rechtszaak aangespannen tegen hun overheid en twee farmaceutische bedrijven, omdat ze ernstige en langdurige bijwerkingen hebben ondervonden van het HPV-vaccin. De vrouwen, nu gemiddeld 18 jaar oud, zijn op hun elfde of later met Gardasil of Cervarix tegen baarmoederhalskanker gevaccineerd.
In totaal eisen de vrouwen 960 miljoen yen (8,4 miljoen euro) voor uiteenlopende reacties op de vaccinatie, zoals zenuwaandoeningen en pijn. Ze eisen een schadevergoeding van de fabrikanten van de vaccins Gardasil en Cervarix, respectievelijk Merck en GlaxoSmithKline, en van de Japanse overheid.
Hun advocaten stellen dat de goedkeuring van de vaccins onrechtmatig was vanwege de schade die ze hebben veroorzaakt, en zeggen dat de fabrikanten verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun producten.
Een van de advocaten, Masumi Minaguchi, zegt: ‘We willen met deze rechtszaken duidelijkheid krijgen over de verantwoordelijkheden van de overheid en de fabrikanten, zodat slachtoffers zonder angst kunnen leven.’
De vaccins werden in 2013 opgenomen in het Japanse vaccinatieprogramma, maar nog in datzelfde jaar trok de overheid dit advies weer in, nadat ze meldingen kreeg over bijwerkingen.
In Nederland worden meisjes van 9 tot 15 jaar ook gevaccineerd met Cervarix. Dit vaccin wordt namelijk in ons rijksvaccinatieprogramma gebruikt. Volgens het RIVM is het veilig. De bewaking van de veiligheid is in handen van Lareb, waar u eventuele bijwerkingen kunt melden.
Bron: Japan Times, 13 juli 2016