Vrouwen met borstprothesen: 70% meldt gezondheidsklachten

Borstprothesen komen regelmatig negatief in het nieuws. Naast het feit dat zij kunstmatig zijn en het lichaam daarop reageert is er vaak veel mis met de prothesen.

Wat heeft het RIVM exact onderzocht over borstprothesen?

Het RIVM heeft 976 vrouwen met borstimplantaten gevraagd naar hun gezondheidsklachten. Het RIVM heeft zowel algemene gezondheidsklachten als lokale klachten (klachten over de borsten) geïnventariseerd. Ruim 70 procent van de ondervraagde dames gaf aan gezondheidsklachten te hebben. In heel Nederland zijn zo’n 200.000 vrouwen met borstimplantaten. Hypothetisch gezien levert dat liefst 140.000 dames met gezondheidsklachten op. Een huiveringwekkend aantal.

Wat zijn de meest genoemde klachten door vrouwen met borstprothesen?

Pijn in de borsten is een van de twee lokale klachten die het meest genoemd wordt. De andere lokale klacht die veel dames ervaren is kapselvorming. Dit betekent dat er te veel littekenweefsel om de prothese ontstaat. Hierdoor drukt het littekenweefsel tegen de prothese. De borst voelt dan pijnlijk, hard en stijf aan.

De algemene klachten die ervaren werden zijn vooral chronische vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Al met al zijn zowel de algemene klachten als de lokale klachten behoorlijk zwaar. Het is opmerkelijk dat bijna de helft van de vrouwen aangeeft dat de klachten verminderen of zelfs verdwijnen als de prothesen weer weggehaald worden.

Het RIVM benadrukt dat er voor dit onderzoek geen zogenoemde representatieve steekproef is gedaan. Daarom mogen de cijfers wetenschappelijk niet gebruikt worden om te extrapoleren. Naar ons idee zijn de verbanden te duidelijk om zuiver toevallig te zijn. Wij adviseren dan ook om een natuurlijk alternatief voor cosmetische borstprothesen te overwegen. In ons magazine hebben we eerder een uitgebreid artikel over borstprothesen geschreven.

Bronnen: AD en RIVM