Vrouwen verouderen sneller na meerdere zwangerschappen

De cellen van de vrouw veranderen sneller naarmate zij meerdere zwangerschappen heeft gehad. Onderzoekers keken hiervoor naar twee pijlers van cellulaire veroudering bij honderd jonge Filipijnse vrouwen.

De vrouwen hadden daarbij een verschillend aantal zwangerschappen. Juist bij de vrouwen die meerdere keren zwanger waren, ging de veroudering sneller. Onderzoekers hielden zelfs rekening met andere factoren die van invloed konden zijn. Toch bleven de vrouwen met meerdere zwangerschappen bovenaan staan.

Versneld

De cellulaire veroudering werd voor elke daaropvolgende zwangerschap zelfs versneld met 0,5 en 2 jaar. Terwijl vrouwen die op het moment zwanger waren, juist cellen hadden die jonger waren. Vrouwen lijken dus tijdelijk jonger, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Washington.
Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de telomeerlengte en DNA-methylatie. DNA-methylatie maakt zichtbaar waar in het DNA plekken verouderen. De uiteinde van de chromosomen (telomeren) zijn een belangrijke factor bij chronische aandoeningen en het te bepalen verouderingsproces.

Bij vrouwen met meerdere zwangerschappen verkort echter de telomeerlengte, waardoor een limiet wordt gesteld aan het aantal celdelingen. Dit voorspelt op zijn beurt een hoger ziektecijfer en sterftecijfer, aldus de onderzoekers.

Bron: Sci Rep. 2018 Jul 23;8(1):11100.