Waarom chocolade blij maakt

Gevoelsmatig wist u misschien al dat het eten van chocolade zorgt voor een beter humeur. Maar weet u ook welke stoffen daar verantwoordelijk voor zijn?

Dat cacao de stemming verbetert, staat over het algemeen niet ter discussie. De voordelen van het eten van chocolade voor een betere cognitie lijken echter wel onderhevig aan een constant debat. Sinds 2012 worden er met enige regelmaat de resultaten van wetenschappelijke studies gepubliceerd met betrekking tot de gezondheidsvoordelen van cacao. Sommige onderzoekers vinden een duidelijk positief effect, anderen weer minder. Belgische wetenschappers hebben eens goed gekeken waardoor dat komt. Zij vonden dat bij de verschillende studies niet goed rekening is gehouden met de kwaliteit van de chocolade, waar de cacao vandaan kwam en hoe deze verder verwerkt is. Al deze factoren hebben invloed op de uiteindelijk kwaliteit van het product.

Om beter te bepalen welke componenten in chocolade verantwoordelijk zijn voor de positieve effecten en waarom sommige studies geen effect laten zien, hebben de Belgen een ‘mood piramide’ gemaakt.

Werkzame stoffen in chocolade

Op basis van alle studies die tot nu toe gedaan zijn naar de voordelen van cacao, concludeerden de wetenschappers dat vier stoffen verantwoordelijk zijn voor de grootste effecten. Deze stoffen zijn epicatechine, caffeïne, theobromine en salsolinol. Hun opvallendste bevinding was echter dat naast de actieve stoffen in cacao er nog andere, ongrijpbare, factoren een rol spelen. Het mondgevoel, de smaak en het gevoel dat u heeft bij het eten van chocolade hebben tevens positieve effecten op de gezondheid. U kunt in het vervolg dus zonder schuldgevoel genieten van een stukje chocolade. Kiest u wel voor een pure variant met een hoog percentage cacao? Deze bevat de hoogste concentratie werkzame stoffen en een intensere smaak.

Bron: Planta Med. 2018 Aug;84(12-13):839-844.