aspirine

Waarom een aspirientje per dag geen goed idee is als u gezond bent

Een aspirine per dag loont niet. Alle voordelen worden ruimschoots tenietgedaan door de kans op levensbedreigende bloedingen.
De pijnstiller verhoogt het risico op ernstige, levensbedreigende gastro-intestinale bloedingen met bijna 50 procent, terwijl het slechts een marginaal beschermend effect heeft tegen hartziekten.

Voor gezonde mensen die geen hartziekte hebben wegen de risico’s te zwaar, zeggen onderzoekers van King’s College London. Ze verzamelden gegevens van meer dan 164.000 mensen die aan 13 klinische onderzoeken deelnamen en ontdekten dat het middel de kans op hart- en vaatziekten, inclusief een hartaanval en beroerte, met slechts 11 procent verlaagde, maar het risico op ernstige bloedingen werd met 43 procent verhoogd. Dit betekent dat een op de 200 mensen die regelmatig een aspirine nemen, een ernstige, mogelijk levensbedreigende, bloeding krijgt.

De onderzoekers vonden geen enkel bewijs voor de veronderstelling dat aspirine ook helpt om het risico op kanker te verminderen. Mensen die de pijnstiller regelmatig innamen, hadden evenveel kans om kanker te krijgen en om aan de ziekte te overlijden, stelden ze vast.

JAMA, 2019; 321: 277-87