Waarom goedkoper niet beter is bij vitamines

Koop kwalitatief goede vitaminesupplementen – de goedkopere merken doen volgens nieuw onderzoek waarschijnlijk niets voor uw gezondheid. 

De populaire goedkope merken helpen je niet langer te leven en ze beschermen niet tegen hartziekten, aldus onderzoekers van de Johns Hopkins School of Medicine, die 277 klinische onderzoeken naar populaire vitaminen, mineralen en voedingssupplementen doornamen. 

Ze zullen je zeker niet schaden, maar aangezien 52 procent van de Amerikanen ten minste één vitaminesupplement per dag neemt, waaraan in totaal 31 miljard dollar per jaar wordt uitgegeven, is het te hopen dat ze iets goeds teweegbrengen.  

Alleen omega 3-vetzuren- en foliumzuursupplementen hadden positieve gezondheidseffecten. Omega 3 verlaagde volgens het onderzoek het risico op een hartaanval met 8 procent en op coronaire hartziekten met 7 procent. Foliumzuur was gekoppeld aan een 20 procent lagere kans op een beroerte. 

Het enige probleem is dat de geanalyseerde studies allemaal gerandomiseerd gecontroleerde onderzoeken waren, waarvan er vele slechts gedeeltelijke resultaten meldden, gefinancierd werden door een medicijnfabrikant of opgezet waren zonder medewerking van de voedingswetenschap. Er zijn overigens talrijke onafhankelijke studies die gunstige effecten aantonen van de inname van vitaminesupplementen 

Ann Intern Med, 2019; 171: 190–8