Waarom het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is

Iedereen weet dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en wetenschappelijk onderzoek heeft dat nu bewezen. Het overslaan van het ontbijt verhoogt het risico op hartziekten.

Mensen die niet ontbijten hebben meer kans op vroege tekenen van atherosclerose (aderverkalking), dat wil zeggen dat de bloedvaten dikker en stugger worden, wat kan leiden tot hartproblemen.

De onderzoekers van Mount Sinaï Heart in New York gaan er echter niet vanuit dat er een direct verband is. Zij achten het waarschijnlijker dat het overslaan van het ontbijt symptomatisch is voor slechte eetgewoonten en een ongezonde leefstijl.

Tekenen van atherosclerose

De onderzoekers bestudeerden de gezondheid en de eetgewoonten van 4.052 gezonde mannen en vrouwen. De mensen die ongeveer 20 procent van hun dagelijkse calorie-inname binnenkregen tijdens hun ontbijt vertoonden geen tekenen van atherosclerose, terwijl 75 procent van hen die het ontbijt oversloegen die tekenen wel vertoonden.

Bij de ontbijt-skippers was ook vaker sprake van obesitas, een hoge bloeddruk, meer alcohol drinken, roken en veel rood vlees eten, ontdekten de onderzoekers. Ze veronderstellen dat het overslaan van het ontbijt de biologische klok verstoort, wat ertoe kan leiden dat mensen meer calorieën op ongebruikelijke tijdstippen tot zich nemen.

De onderzoekers erkennen dat hun onderzoek beperkingen kent: slechts 3 procent van de mensen in de studie gaf aan dat ze het ontbijt oversloegen en de meeste mensen die wel ontbeten aten voedsel met weinig calorieën.

Bron: J Am Coll Cardiol, 2017; 70: 1833–42