Waarom mannen meer kans hebben om het coronavirus te krijgen?

Waarom hebben mannen meer last van het Covid-19-virus? Het antwoord is misschien in het bloed te vinden, zo ontdekten onderzoekers.

Het bloed van mannen bevat hogere niveaus van ACE2 (angiotensine-converting enzyme 2), wat ervoor kan zorgen dat het virus gezonde cellen aanvalt. Een soortgelijk beeld wordt gezien bij mensen die medicatie voor hartfalen gebruiken, wat ook de ACE2-waarden verhoogt en de longen kwetsbaarder maakt.

ACE2 is een receptor op het oppervlak van cellen die zich bindt aan het coronavirus, waardoor het virus gezonde cellen kan aanvallen, zegt Adriaan Voors van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In onze longen zitten grote aantallen van deze enzymen en dit zou kunnen verklaren waarom het virus dodelijk kan zijn.

Mannen hebben veel hogere niveaus van ACE2-enzymen in hun bloed, ontdekten de onderzoekers na het nemen van bloedmonsters van ongeveer 2.500 mannen en 1.000 vrouwen. Het enzym wordt ook aangetroffen in het hart, de nieren en de bloedvatwanden, en ook in de teelballen worden hoge niveaus gevonden.

Eur Heart J, 2020; 41: 1818–20