Waarom schildklierkanker een mannelijke ziekte wordt

Obesitas is een belangrijke oorzaak van schildklierkanker, verantwoordelijk voor tot 40 procent van de gevallen bij mannen en 10 procent bij vrouwen.

Dat overgewicht een oorzaak is van kanker is al lang bekend, maar pas kortgeleden zijn wetenschappers erin geslaagd het risicocijfer en de verschillen tussen de geslachten in kaart te brengen.
Het cijfer, dat veel hoger is dan uit eerder onderzoek naar voren kwam, benadrukt het belang van afvallen en gezonder eten, zeggen onderzoekers van de Universiteit van New South Wales.
Ze ontdekten dat twee op de vijf gevallen van schildklierkanker bij mannen en één op de tien bij vrouwen het directe gevolg waren van obesitas en overgewicht, hoewel ze de verschillen tussen mannen en vrouwen niet konden verklaren.

Schildklierkanker komt meestal twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen, maar stijgende obesitasniveaus kunnen verklaren waarom meer mannen het nu krijgen. Ongeveer 75 procent van de mannen in Australië heeft overgewicht of obesitas, vergeleken met 60 procent van de vrouwen. ‘Onze bevindingen zijn een extra bewijs voor de dringende noodzaak om de huidige wereldwijde trend in gewichtstoename, met name obesitas en vooral bij mannen, te stoppen en om te keren’, zegt hoofdonderzoeker Maarit Laaksonen.

De onderzoekers slaagden er ook niet in de oorzaak van de meeste kankers te achterhalen, hoewel ioniserende straling, jodiumtekort en genetische factoren erkende mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn.
Zij beoordeelden zeven onderzoeken met meer dan 370.000 deelnemers van wie de BMI (body mass index) was geregistreerd.

Bron: Int J Cancer, 2021; doi: 10.1002/ijc.33889